Időpontfoglalás
vizsgálatra
Menü

Tudástár

Milyen gyakran menjek 'szemvizsgálatra'?
Évente (de maximum 2 évenként) ajánlott ellenőriztetni látását. A látásélesség vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár és mindössze 15-20 percet vesz igénybe.
A dioptriaváltozáson kívül akár egyéb (kezdődő) szembetegségekre is fény derülhet. Így kijelenthető, hogy a vizsgálatnak preventív jellege is van; tehát aki törődik a szeme épségével az rendszeresen részt vesz látásélesség vizsgálaton még akkor is ha úgy érzi nem változott a dioptriája.
Üveg vagy műanyag lencsét válasszak?
A műanyag alapanyagokat és a rájuk kérhető rétegeket a gyártók szinte évről-évre fejlesztik, tehát ezek sokkal korszerűbbek és a választék is szélesebb belőlük.
Mellettük szól még, hogy körülbelül 40%-kal könnyebbek üveg társaiktól, ráadásul szinte törhetetlenek.
 
Az üveg lencsék előnye a karcállóság, azonban ma már a műanyag lencsék is rendelhetők majdnem üveg keménységű 'karcmentesítő' réteggel.
 
 
Milyen réteget kérjek a szemüveglencsémre?
A műanyag lencséknél töretlen a fejlődés, 1-2 évente újabb rétegek jelennek meg.  Alább felsorolunk néhány példát:
 
 • Karcmentesítő réteg: Karcállóbbá teszi a szemüveglencsét, lehet kérni 1x-es, 3x-os, 5x-ös és 7x-es keménységben is
   
 • Tükröződéscsökkentő réteg: Minden lencsére ajánlott a felvitele, hiszen megszünteti a zavaró tükröződéseket
   
 • Vízlepergető réteg: Kevésbé fog párásodni a lencse, illetve könnyebb lesz a tisztítása
   
 • Antisztatikus réteg: Taszítja a szennyeződéseket, ujjlenyomatokat, ezáltal ritkábban kell tisztítani a lencsét
   
 • Káros kék fényt semlegesítő réteg: Semlegesíti a digitális eszközök képernyője által kibocsátott kék fényt
   
 • UV szűrő réteg: 100% védelmet nyújt a káros UV-sugarakkal szemben a lencse mindkét oldalán
 
Az üveg lencse portfóliót már évek óta nem frissítik a gyártó cégek, így ezen lencsékre csupán tükröződéscsökkentő réteg kerülhet.
 
 
Szükségem van vékonyított lencsére?
Általánosságban elmondható, hogy +2,00 illetve -2,00 dioptria felett már ajánlott a vékonyítás. Az 1.6-os törésmutatójú lencse kiváló választás lehet a 2 - 2,50 körüli dioptriákhoz.
 
+/- 3,00 dioptria felett a még vékonyabb, 1.67-es törésmutatójú lencse lesz a megfelelő választás.
 
Magasabb dioptriákhoz (+/- 5,00 és felette) pedig létezik 1.74-es törésmutatójú extrém vékony lencse is.
 
Fontos kiemelni, hogy a vékonyítás által a lencse nem csak esztétikusabb hanem könnyebb is lesz, továbbá a vékonyított lencsék már alapanyagukban 100%-os UV szűrő képességgel rendelkeznek, ellentétben a normál lencsékkel.
A régi keretembe is becsiszolják az új lencsét?
Igen, elvállaljuk, amennyiben az Ön kerete jó állapotban van és az a lencsetípus amire szüksége van, belecsiszolható.
A több éves tapasztalatainkból kiindulva azonban ajánljuk, hogy készíttessen egy komplett új szemüveget, a régit pedig tartsa meg, mert az pótszemüvegnek tökéletes lesz! 
Gondoljon arra, hogy ha esetleg az új szemüvegével baj történik, és a javítása akár több napig tart, akkor milyen jó, hogy a régi szemüvegét (még ha nem is tökéletes a dioptriája) hordani tudja.
Hogyan tisztítsam a szemüvegem?
 • A műanyag lencséket tisztítás előtt mindenképpen nedvesítsük meg (lehetőleg erre a célra kifejlesztett tisztító spray-vel) majd pedig mikroszálas törlőkendővel töröljük szárazra.
   
 • Az üveg lencsét is ajánlatos a fenti módon tisztítani, főleg ha tükröződéscsökkentő réteget is tartalmaz!
  Ha viszont réteg nélküli a lencse, akkor akár szarvasbőrrel is el lehet távolítani a szennyeződéseket.
Eltörött a szemüvegem, meg tudják javítani?
 • Amennyiben Önnek fém szemüvegkerete van, úgy természetesen javítható. Szárat, csavarokat és orrtámaszt is tudunk cserélni a szemüvegen, de forrasztásra -illetve titán keret esetében hegesztésre- is van lehetőség.
   
 • A műanyag keret javítása viszont már nehézkesebb, vagy épp lehetetlen. Szárat, csavarokat természetesen itt is tudunk cserélni, pótolni, azonban ha a keret eltörött, annak ragasztását nem vállaljuk. Tapasztalataink szerint a ragasztó vagy nem fogja össze a keretet (alapanyag függvénye) vagy nem túl strapabíró (pár napon belül elengedhet) és ráadásul nem is esztétikus.
Hol érdemes napszemüveget vásárolni?
Értelemszerűen csak megbízható helyről (elsősorban optikából) célszerű beszerezni; az utcai árusoknál, Balaton parti bazársoron, drogériákban kapható napszemüvegek nem biztos, hogy minden minőségi elvárásnak megfelelnek.
A rossz minőségű napszemüveg torzíthat (ezáltal fejfájást okozhat), sőt ha csak sötét színe van, de nem UV szűrős akkor még a szemet is károsíthatja.
Üzletünkben csak 100%-os UV szűréssel rendelkező napszemüveget talál!
Igény esetén be is tudjuk vizsgálni az UV szűrő képességét.
Mi a különbség az UV szűrős és a polarizált napszemüveg között?
Az UV szűrős napszemüveg a szemre káros UV sugárzást szűri ki, azonban a csillogást nem szünteti meg.
A polarizált lencse viszont  -amellett, hogy 100%-ban UV szűrős-  csak a függőleges fénynyalábokat engedi át, ezért a különböző felületekről (víz, hó, vizes út, stb.) érkező vakító fény nem jut át a szemüveglencsén.
Általános használatra elegendő egy jó minőségű UV szűrős napszemüveg is, de aki sokat vezet autót, horgászik, vízisportokat űz vagy éppen síelni szeret, annak kimondottan ajánlott a polarizált lencsés napszemüveg!
Milyen típusú kontaktlencsék léteznek?
Manapság rengeteg féle kontaktlencse létezik; a kihordási időt tekintve az alábbi típusok a leggyakoribbak: napi, 2hetes és havi.  Ezeken felül léteznek még 3hónapos és éves kontaktlencsék is, de ezek viselését nem ajánljuk, ugyanis ezek már régi fejlesztésű, korszerűtlen termékek és sokuk a szemhez sem enged át elegendő mennyiségű oxigént.
Allergiásoknak és tinédzsereknek a legjobb választás a napi, eldobható kontaktlencse. (Így a tisztítással nem kell bajlódni.)
Ár-érték arányban a 2hetes illetve a havi lencsék a legjobbak. Ezeket folyamatosan fejlesztik, szinte évente jelennek meg jobbnál-jobb kontaktlencsék.
Hány éves kortól lehet kontaktlencsét viselni?
Általánosságban elmondható, hogy akkor célszerű elkezdeni a kontaktlencsézést, amikor az illető már elég érett ahhoz, hogy odafigyeljen a higiéniára, és magabiztosan képes legyen a lencse használatára. Érettebb gyerekek már 12-13 éves kor körül elsajátíthatják a lencsézést, mások picivel később, inkább 14-15 évesen.
Ma már rendkívül jó oxigénáteresztő képességű lencsék léteznek, melyek a szemre egyáltalán nem károsak és kínálatunkban is megtalálhatóak.
Hordhatok kontaktlencsét szemüveg helyett?
Teljes mértékben a kontaktlencse nem helyettesít(het)i a szemüveget. Vannak olyan élethelyzetek (betegség, allergia, szemszárazság, úszás) amikor egyáltalán nem javasolt a kontaktlencse viselése.
Továbbá általános szabály, hogy lefekvés előtt 1-2 órával inkább szemüveget viseljünk mint kontaktlencsét, illetve hetente 1 napon célszerű csak szemüveget hordani.
A fenti tanácsokat ajánlott megfogadni, ha 10-20-30 év múlva is szeretnénk kontaktlencsét viselni, egészséges szemmel.
Káros lehet a kontaktlencse a szememre?
A mai modern kontaktlencsék -ha betartjuk a használatával kapcsolatos előírásokat- nem okozhatnak semmilyen problémát vagy szembetegséget.
Ügyelni kell azonban a megfelelő tisztításra, a rendszeres cserére, illetve az éjszakai viseletet lehetőleg kerülni kell még akkor is ha éjjel-nappal hordható lencsénk van. Emellett célszerű évente (de maximum 2 évente) leellenőriztetni szemész szakorvossal vagy optometristával, hogy időközben változott-e a szemünk dioptriája, egészségi állapota.
Mibe tároljam a kontaktlencsémet?
A kontaktlencséket kizárólag e termékekhez kifejlesztett tárolófolyadékban és tokban szabad tartani. Ezeket egyébként már ápolószereknek hívjuk, hiszen nem csak a kontaktlencsék tárolására, hanem azok fertőtlenítésére, tisztítására és nedvesítésére is szolgálnak.
 
A sóoldat a kontaktlencsék leöblítésére bátran használható, de tárolásra, tisztításra és nedvesítésre nem alkalmas.
Aludhatok kontaktlencsében?
A legtöbb kontaktlencse nem alkalmas arra, hogy éjszaka is viseljük.
Léteznek természetesen éjszaka is hordhatók, azonban tudni kell, hogy ezek egyrészt drágábbak, másrészt a szemfertőzés/gyulladás esélye kb. 7x-esére nő ahhoz képest mintha nem aludnánk a lencsében. Ráadásul éjszaka a szem eleve kevesebb oxigénhez jut (a zárt szemhéjak miatt), és ezt a kevés oxigénmennyiséget a kontaktlencse még tovább csökkenti.
Összefoglalva tehát kijelenthető, hogy csak abban az esetben viseljünk éjszaka kontaktlencsét, ha annak kivétele nagyobb fertőzési kockázattal járna (pl. egy esőerdei túrázás alkalmával, ahol nincsenek meg a szükséges higiéniás feltételek), mintha bentmaradna éjjelre.
Vissza
Top